AREMBERGELAAN FYSIOTHERAPIE    van Arembergelaan 128, 2274BX Voorburg     Tel.: 070 347 2516

Leefstijlclub.nl

Bron afbeelding: Leefstijlclub.nl

Onderzoek Voorburg Noord

Onderzoek naar de balans in bewegen en zitten van bewoners van Voorburg Noord

Gemeente volgt onderzoek met belangstelling

15 maart 2022

Beleidsmedewerkers van de gemeente Leidschendam-Voorburg volgen met interesse de ontwikkelingen in onze wijk. Ze zijn benieuwd naar onze resultaten en wat we ermee gaan doen.

Verrassende resultaten meting dames van 'Voel je Goed'

19 februari 2022

De meting bij de dames van 'Voel je Goed' laat zien dat vier van hen voldoende bewegen en niet veel zitten. De andere zit wel veel. Dat is een verrassende uitslag, omdat in de literatuur gesproken wordt over het feit dat de groep niet westerse immigranten te weinig beweegt. In onze wijk voldoen ze wel aan de beweegrichtlijnen, maar ze sporten niet.

Onderzoeksgroep enthousiast uit de startblokken

10 februari 2022

Vanavond is de onderzoeksgroep bestaande uit 4 bewoners en Erzy enthousiast van start gegaan. Na het analyseren van de resultaten van de metingen en de focusgroepen, hebben ze gekozen om te focussen op het belang van minder vaak en minder lang zitten. 

Resultaten van de meting bekend

9 februari 2022

De resultaten van de eerste 3 metingen zijn bekend: 67% beweegt voldoende, maar zit echt veel te veel en te lang. 33% beweegt voldoende en zit niet veel.

Superleuke lesdag bij 'Voel je Goed'

8 februari 2022

Vandaag heeft Erzy een dag les mogen geven over bewegen en zitten in het kader van het laafstijlprogramma 'Voel je Goed' van FoxTaal. Acht enthousiaste dames uit niet westerse landen namen deel aan de les. Het was een super leuke dag! 5 dames hebben zich gemeld om een meting van hun bewegen en zitten te doen.

Resultaten focusgroepen gepresenteerd

3 februari 2022

De studenten die de focusgroepen hebben begeleid hebben vandaag hun resultaten gepresenteerd:

Bewoners noemen de volgende dingen als stimulerend om te gaan sporten: samen met anderen sporten, doe iets wat je leuk vindt, en stappentellers gebruiken. Ook noemen ze het gebruik van zit-sta bureau's en timers om elk half uur op te staan om teveel zitten te voorkomen.

Ook noemen ze een aantal dingen die in de wijk zouden kunnen helpen: meer wandelgebieden, sportfaciliteiten voor volwassenen met begeleiding en veiliger maken van de fietspaden.

Derde meting afgerond

29 januari 2022

Ook de 3e groep is nu klaar met de meting. Na het afleveren van hun rapportjes kunnen we de beginnen met de analyse van de gegevens voor de wijk.

We hebben er zin in!

25 januari 2022

Vandaag heeft Erzy de les die ze gaat geven over bewegen en zitten met de organisatoren van de leefstijlcursus Voel je Goed voor anderstaligen besproken. We zijn helemaal enthousiast geworden van de voorbereiding en iedereen heeft er zin in! Over twee weken is het zover. Zo benieuwd hoe ze het zullen vinden...

Bewoners die willen meedenken gevonden

23 januari 2022

Er zijn inmiddels 2 enthousiaste buurtbewoners die mee willen denken gevonden! Nog twee te gaan.

Tweede meting afgerond

20 januari 2022

De ActivPAL's zijn weer binnen van de tweede meetgroep en de derde groep komt ze morgen weer halen. De meetgegevens van de tweede groep worden weer in o9verzichtelijke rapportjes verwerkt en zullen de komende week naar de deelnemers gestuurd worden.

Enthousiaste reacties

13 januari 2022

Terwijl de tweede meetgroep met de activiteitenmeters bezig is, komen er naar aanleiding van de rapportjes die ze ontvangen hebben met hun meetgegegevens enthousiaste reacties binnen van deelnemers aan de eerste groep. 

Mooie afbeelding bij de titel

9 januari 2022

We hebben toestemming gekregen om gebruik te maken van de afbeelding bij "meer bewegen begint met minder zitten" De afbeelding is van leefstijlclub.nl en vanaf vandaag dus ook van ons onderzoek.

Start tweede groep uitgesteld

8 januari 2022

De afgelopen week hebben we helaas geen meting kunnen doen, omdat Erzy behoorlijk ziek was van haar boosterprik. De uitnodigingen voor de tweede groep gaan morgen de deur uit, zodat ze woensdag hun apparaatjes op kunnen komen halen en er vanaf donderdag weer een week gemeten kan gaan worden.

Wie denkt er mee?

30 december 2021

Als straks alle meetgegevens binnen zijn en we een beeld hebben van de huidige situatie in de wijk met betrekking tot de balans tussen bewegen en zitten van bewoners van Voorburg Noord, kan dat vergeleken gaan worden met de gezonde balans tussen bewegen en zitten. We kunnen dan gaan bepalen of er iets gedaan moet worden om de balans van bewoners te verbeteren en wat daar dan voor nodig is. We zoeken 4 bewoners die over dit onderwerp mee willen denken....

Meetgegevens worden verwerkt

28 december 2021

De meetgegevens worden op dit moment verwerkt in rapportjes voor de deelnemers. De software die bij de meetapparatuur hoort geeft een heel mooie grafische weergave van de meting (hiernaast een voorbeeld). 

Eerste meting geslaagd

20 december 2021

Alle activiteitenmeters zijn weer binnen en ze hebben allemaal goed gewerkt! Nu gaan we alle meetgegevens verwerken. Begin januari gaan we verder met de tweede groep. Voor nu wensen we iedereen prettige feestdagen en een spetterend begin van het nieuwe jaar.

De komende 7 dagen...

13 december 2021

De eerste 10 mensen zijn vandaag met hun activiteitenmeter op het bovenbeen naar huis gegaan. De komende 7 dagen zal het apparaatje alle activiteiten registreren. We zijn heel benieuwd naar de resultaten. 

Geslaagde test

11 december 2021

De test is goed verlopen. De deelnemers hebben geen problemen gehad met de ActivPAL's en de rapportjes met de meetgegevens zijn goed te begrijpen voor iedereen. Onverwachte en leuke nieuwe inzichten voor de deelnemers over hoeveel ze nu eigenlijk bewegen en zitten.

HOERA!

6 december 2021

HOERA! De meetinstrumentjes zijn eindelijk binnen en deze week gaan we ze testen. Volgende week gaan we met de eerste meting beginnen.

Opvallend resultaat

30 november 2021

De focusgroepen van bewoners met de studenten hebben een opvallend resultaat: mensen denken bij bewegen vooral aan sporten. Sporten is natuurlijk goed voor mensen, maar we bewegen in ons dagelijks leven ook al. Alleen met een andere intensiteit.

Bewegen = Veranderen van de houding of positie van het lichaam.

Sporten = bewegen waarbij je zweet bij 20°C.

Vanavond was de tweede focusgroep met bewoners

23 november 2021

Vanavond was de tweede focusgroep met bewoners. We konden elkaar gelukkig live spreken bij Casa Niraï met in acht neming van alle coronamaatregelen. Een leuk en interactief gesprek met een groep bewoners die het gloeiend eens waren over het belang van bewegen en de invloed van werk op het zitten. Dank aan hen voor hun enthousiasme en aan Casa Niraï voor het gebruik van hun prachtige ruimte!

Eerste focusgroep online was een succes!

19 november 2021

De focusgroep met de eerste groep bewoners was vanavond online in verband met verkoudheidsklachten van de studenten die de groep gaan leiden. Het was een leuk gesprek over het belang van bewegen en vooral minder zitten. Dank aan de bewoners die hieraan deelgenomen hebben voor hun inbreng.

Les bij FoxTaal AOB 

16 november 2021

Vandaag is Erzy uitgenodigd om bij FoxTaal AOB les te komen geven over bewegen en zitten aan de deelnemers van hun leefstijlprogramma “Voel je Goed”. Ze hadden van ons onderzoek gehoord en waren er erg enthousiast over. We hebben afgesproken dat Erzy die les in februari 2022 komt geven en dat de deelnemers aan het programma de kans krijgen om daarna nog deel te nemen aan ons onderzoek en hun bewegen en zitten te meten. Het mes snijdt aan twee kanten: zij leren iets over hun eigen leefstijl en voor het onderzoek krijgen we zo een toevoeging uit een belangrijke groep bewoners van de wijk die we nog niet goed hebben kunnen bereiken!

Data focusgroepen bekend

11 november 2021

De focusgroepen met buurtbewoners zullen op 19 en 23 november plaatsvinden bij Casa Niraï.

Over bewegen en zitten

8 november 2021

Vandaag hebben Lisa, Stan, Meagan en Lotte met de fysiotherapeuten gesproken over bewegen en zitten. Helaas konden de buurtsportcoaches niet aanwezig zijn, maar de eerste focusgroep was een succes.

Uitstel focusgroep

5 november 2021

De eerste focusgroep kan vanavond helaas niet doorgaan omdat er te weinig mensen waren die vanavond aanwezig konden zijn. We zoeken z.s.m. een nieuwe datum.

Uitnodiging

1 november 2021

Vandaag zijn de uitnodigingen voor de focusgroepen die door Lisa, Stan, Meagan en Lotte gehouden zullen worden verstuurd (zie onder). Ze gaan  een focusgroep houden met fysiotherapeuten en beweegcoaches die in de wijk werken en twee met bewoners van de wijk. Lees meer.

Ook belangstelling 65+ ers

28 oktober 2021

Er zijnook steeds meer 65-ers die vragen of ze deel kunnen nemen aan een meting. Voor het onderzoek gebruiken we alleen mensen in de werkzame leeftijd, maar we gaan kijken of we ook een meting met 65+ ers kunnen gaan doen.

Start uitgesteld

25 oktober 2021

De start van de meting is helaas uitgesteld in verband met vertraging van de levering van de meetinstrumentjes. De uitnodiging voor de focusgroepen met de bewoners zal binnenkort verzonden worden.

20 deelnemers

15 oktober 2021

Er zijn al 20 enthousiaste aanmeldingen voor deelname aan het onderzoek. Nog maar 10 plaatsen beschikbaar!

De studenten

12 oktober 2021

De studenten zullen zich alleen bezig gaan houden met de gesprekken met bewoners, aangezien de meetinstrumentjes nog niet beschikbaar zijn. De deelnemers aan de meting zullen uitgenodigd worden om deel te nemen aan deze gesprekken.

Eerste aanmeldingen zijn binnen!

10 oktober 2021

De afgelopen week zijn de eerste aanmeldingen voor deelname aan de meting binnen gekomen! De teller staat nu op 5 en er zijn steeds meer mensen die om meer informatie vragen. Als er één schaap over de dam is....

De wervingscampagne

1 oktober

De wervingscampagne voor deelnemers aan het onderzoek is gestart. Onderstaand bericht is geplaatst op facebook, in de buurtapp, onze praktijk en het bord voor de deur. Ook hebben de ondernemers in de buurt posters voor ons opgehangen. Nu maar afwachten …..

De meetapparaatjes

15 september 2021

De apparaatjes die nodig zijn voor het onderzoek zijn lastig te krijgen. We zijn aan het proberen of we ze kunnen lenen van de GGD Haaglanden of dat we een subsidie kunnen krijgen om ze zelf aan te kunnen schaffen.

ActivPAL3 

1 september 2021

De keuze is gevallen op ActivPAL3 om te gebruiken al activiteitenmeter. Dit apparaatje weegt maar 7 gram en wordt met een waterdichte pleister op het bovenbeen bevestigd. Het kan 7 dagen lang alle bewegingen in 3 richtingen (omhoog-omlaag, links-rechts en voor-achter) meten. Drie keer per seconde wordt er gemeten! Ze worden heel veel gebruikt voor onderzoeken naar bewegen en kunnen ook zitten en liggen registreren. De GGD heeft ze afgelopen jaar ook gebruikt voor hun periodieke onderzoek naar beweeggedrag van mensen in de regio Haaglanden.


Op zoek naar buurtbewoners

30 augustus 2021

We gaan op zoek naar 30 buurtbewoners die mee willen doen aan de meting van hun eigen bewegen en zitten. Ze moeten daarvoor 7 dagen een klein apparaatje op hun bovenbeen dragen en hun dagritme in een beweegdagboekje noteren.


Studenten van de opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool Leiden

15 juni 2021

Een 4-tal studenten van de opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool Leiden, Lisa Leentvaar, Stan Brouwer, Meagan Eerbeek en Lotte Smook, gaan in het kader van hun afstudeeropdracht meewerken aan het onderzoek! Ze zullen de metingen en de gesprekken met de bewoners samen met Erzy gaan uitvoeren. Na de zomervakantie gaan ze aan de slag.

Opzet

1 juni 2021

In het kader van de master Fysiotherapie en wijkgerichte Beweegzorg gaat Erzy Kassens onderzoek doen naar het bewegen en zitten van de inwoners van Voorburg Noord. Het is met nadruk de bedoeling dat ze samen met de bewoners van de wijk de huidige situatie in kaart gaat brengen door mensen een week lang met een meetapparaatje te laten lopen. Ook gaat ze samen met bewoners van de wijk bespreken hoe zij denken over gezond bewegen en zitten. Daarna wil ze samen met bewoners bedenken wat er nodig is om gezond bewegen en zitten in Voorburg Noord te bevorderen. De uitkomsten van het onderzoek kunnen dienen om met instanties (bv de gemeente) in gesprek te gaan over de uitvoering en ondersteuning van de uitkomsten.

Wij gebruiken Analyse cookies. Cookies registreren geen persoonlijke gegevens (lees meer).